Προς χωροθέτηση της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Νέο σχέδιο νόμου για τη χωροθέτηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας το Σάββατο στο 2ο forum με θέμα «Το παραγωγικό σύστημα και η ανταγωνιστικότητα», που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι ανάγκη να τεθούν σε νέα βάση ορισμένα ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, τα οποία έχουν συζητηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν, χωρίς όμως να υλοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

* Ταχύτατες πρωτοβουλίες καθώς ο χρόνος, όπως είπε, δεν αποτελεί για την Ελλάδα πλεονέκτημα για τη διασύνδεση των ελληνικών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ηλεκτρονικών* υπολογιστών με τα αντίστοιχα της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας από το ίδιο βήμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στο πεδίο αυτό η Β. Ελλάδα έχει το τρομακτικό πλεονέκτημα να αποτελεί το φυσικό χώρο διασύνδεσης αυτών των δικτύων».

* Ουσιαστικά πλεονεκτήματα στις παραγωγικές και εκπαιδευτικές δομές της Θεσσαλονίκης θα προσθέσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, η ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου Βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα υποδέχεται φοιτητές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και η λειτουργία στη Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2002